Tedavi Yöntemleri

Piriformis Enjeksiyonu

priformis enjeksiyonu

Piriformis sendromu nedir?

Piriformis alt omurganızdan kalçanıza doğru uyluklarınızın üst kısmına kadar uzanan, vücudunuzun her iki yanında bulunan, düz ve dar bir kastır. Alt vücudunuzun, neredeyse her hareketine yardımcı olur. 

Piriformis sendromu, bel fıtığını taklit eden bir durumdur. Eğer doğru değerlendirme yapılmazsa piriformis sendromu hastalarına bel fıtığı zannedilerek yanlış tedaviler uygulanabilir.

Piriformis enjeksiyonu neden uygulanır?

Piriformis kası vücudun kalça bölgesinde derinde bulunan bir kastır. Kalçada siyatik sinir, bu kasın yakınından hatta bazen içinden geçer. Bu kasta oluşan spazm sonucunda siyatik sinir üzerinde bası bulguları gelişebilir. Bu durumda; kalça ve bacak ağrısı, uyluk arkasında nadiren de bacak ve ayakta uyuşma oluşur. Bu hastalarda dokunma duyusu ağrı olarak algılanabilir.

Tedavide öncelikle fizik tedaviye başvurulur. Fizik tedaviye yeterli cevap alınamayan durumlarda, piriformis kasına floroskopi adı verilen özel radyolojik görüntüleme eşliğinde yapılan lokal anestezik ve kortikosteroid enjeksiyonları uygulanır. Son yıllarda botulinum toksin (Botox) enjeksiyonu da yapılmaktadır.

Priformis sendromu belirtileri nedir?

Ağrı genelde kalça bölgesindedir ve hastalar, özellikle sert zeminde oturduğunda, yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade eder.

Belirtiler aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir.

Priformis enjeksiyonu İşlemi sırasında ağrı ya da acı hissedilir mi?

Girişimsel ağrı tedavisi işlemleri sedasyon altında yapılır, sizi yarı uyur ve rahat hale getirecek, acı hissetmenizi engelleyecek ilaçlar verilir.

Priformis enjeksiyonunda herhangi bir komplikasyon veya risk olabilir mi?

Yan etkileri çok seyrektir. Sınırlı bir alana verilmesi ve sistemik yayılımının çok az olması nedeniyle steroide bağlı yan etkiler hemen hemen hiç görülmez. Ameliyathane koşullarında uygulandığı, sterilite kurallarına son derece özen gösterildiği ve her hasta için tek kullanımlık malzemeler ile yapıldığı için enfeksiyon çok çok ender görülen bir yan etkidir. İğnenin giriş yeri radyolojik görüntüleme altında belirlendiğinden kanama, sinir hasarı gibi ciddi yan etkilere neredeyse hiç yok gibidir.​ Piriformis kası siyatik sinire komşu olduğu için işlem mutlaka bu konuda uzmanlaşmış, yeterli tecrübeye sahip bir hekim tarafından uygulanmalı ve işlem sırasında sürekli elektriksel uyarı gönderilmesini mümkün kılan iğne şeklinde özel elektrot kullanılmalıdır.

Priformis uygulamasından önce ne olur?

Sizinle ilgili bazı bilgileri soracak ve kaydedecek olan bir sağlık personeli tarafından kabul edileceksiniz. Doktor işlemi açıklayacak ve sizden bir onay formu imzalamanızı isteyecektir. Lütfen söylenenleri anladığınızdan emin olun ve herhangi bir soru sormaktan çekinmeyin.

Priformis enjeksiyonu sırasında neler beklenebilir?

İşlemden önce kolunuza damar yolu açılır. Bu, işlem sırasında sedasyon sağlayacak ilaçların verilmesi için gereklidir.

Sedasyon uygulamasının ardından floroskopi adı verilen özel görüntüleme yöntemi ile işlemin yapılacağı seviye belirlenir ve uygulama yapılır. Bu sırada hiçbir ağrı ve rahatsızlık hissetmez.

Priformis işlemden sonra ne olur?

İşlemden sonra size bir oda verilir ve yaklaşık 30 dk istirahat etmeniz sağlanır. Doktorunuz sizi gördükten sonra taburcu olabilirsiniz.

Eve döndüğünüzde ne beklemelisiniz?

Birkaç gün istirahat etmek için mümkünse izin alın, hareketlerinizi yavaş yavaş arttırmanız önemlidir. Size vereceğimiz reçetedeki ağrı kesicilerinizi tarif edildiği şekilde kullanın.

​Kontrole gitmek gerekli midir?

Evet kontrole gitmek önemlidir. Size işlemden sonra kontrol için gün belirlenecektir.