Tedavi Yöntemleri

Bel ve Boyun Fıtıklarında Darbeli Radyofrekans Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtıklarında Darbeli Radyofrekans Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtıklarında Darbeli Radyofrekans Tedavisi

Omurilikten çıkan sinir köklerine iğne benzeri özel elektrotlarla ulaşıp elektriksel uyarı verilmesi işlemine darbeli radyofreanks tedavisi denir. Kronik ağrıda elektriksel uyarı, ağrılı uyaranların sinir kökleri yoluyla iletilmesini engelleyerek ağrının ortadan kalkmasını sağlar.

Darbeli radyofrekans tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

  • Bel, boyun ve nadiren sırt bölgesinde görülen fıtıklarda sinir basısına bağlı ağrıların tedavisinde transforaminal ve epidural enjeksiyonlarla birlikte darbeli radyofrekans (pulsed RF) tedavisi de uygulanabilir. Amaç fıtık nedeniyle zarar gören sinirin ağrılı uyaranları iletmesinin engellenmesidir.
  • Bel fıtığı operasyonu sonrası bazen fıtığın olduğu bölgede yapışıklık dokusu oluşabilmektedir. Bu yapışıklık dokusu tıpkı fıtık gibi sinir üzerinde basıya yol açabilir. Üstelik tekrarlayan operasyonlar durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu hastaların ağrısını ortadan kaldırmak için de darbeli radyofrekans tedavisi uygulaması yapılır.
  • Bir başka uygulama alanı da zona sonrası devam eden inatçı ağrılardır. Zona, suçiçeği virüsünün neden olduğu bir sinir kökü iltihabıdır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen zona sonrası ağrılarda, etkilenen sinir köküne darbeli radyofrekans uygulaması, transforaminal enjeksiyonla birlikte uygulanabilir.
  • Darbeli radyofrekans tedavisi, vücuda dağılan tüm sinirlerden kaynaklanan ağrılarda, özellikle de nöropatik kökenli ağrılarda fayda sağlayan bir yöntemdir.

Darbeli radyofrekans tedavisi nasıl uygulanır?

Darbeli radyofrekans sırasında etkilenen dokuya iğne şeklinde bir elektrot yerleştirip bu elektrot yoluyla bir elektrik akımı verilir. Ancak bu teknik klasik radyofrekans blokajından farklıdır. Darbe kelimesi, enerjinin elektrota aralıklı olarak verilmesi anlamına gelir ve klasik radyofrekans için gereken daha yüksek sıcaklıkların aksine elektrot sıcaklığının düşük (42-45 °C) tutulmasına olanak tanır. Radyo frekansı darbelerinin sinirlere uygulanması, ağrılı uyaranların iletimini bloke eder ve bu da ağrının algılanmasını durdurur. Darbeli radyofrekansın elektrik alanı doğrudan sinire uygulandığında, sinirin yalnızca ağrı sinyalinin yayılmasından sorumlu olan kısmını etkiler.

İşlem; özel işlem odasında, lokal anestezi ve sedasyon (hafif uyku) altında uygulanır. Hasta, işlem sırasında ağrı ya da herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Uygulama mutlaka floroskopi adı verilen görüntüleme yöntemi eşliğinde uygulanır. Ancak bu şekilde doğru navigasyon mümkün olur.

Darbeli radyofrekans tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Yan etkileri çok seyrektir. Enfeksiyon oldukça ender görülen bir yan etkidir. Önlemek için işlem tamamen steril koşullarda ve tek kullanımlık malzeme ile yapılır. İğne şeklindeki elektrotun giriş yeri radyolojik görüntüleme altında belirlendiğinden kanama, sinir hasarı gibi ciddi yan etkilere neredeyse hiç rastlanmaz.

Darbeli radyofrekans tedavisi işleminden önce ne olur?

Sizinle ilgili bazı bilgileri soracak ve kaydedecek olan bir sağlık personeli tarafından kabul edileceksiniz. Doktor işlemi açıklayacak ve sizden bir onay formu imzalamanızı isteyecektir. Lütfen söylenenleri anladığınızdan emin olun ve herhangi bir soru sormaktan çekinmeyin.

Darbeli radyofrekans tedavisi işlemi sırasında neler beklenebilir?

İşlemden önce kolunuza damar yolu açılır. Bu, işlem sırasında sedasyon sağlayacak ilaçların verilmesi için gereklidir. 

Sedasyon uygulamasının ardından floroskopi adı verilen özel görüntüleme yöntemi ile işlemin yapılacağı seviye belirlenir ve uygulama yapılır. Bu sırada hiçbir ağrı ve rahatsızlık hissedilmez.

Darbeli radyofrekans tedavisi işleminden sonra ne olur?

İşlemden sonra size bir oda verilir ve yaklaşık 30 dk istirahat etmeniz sağlanır. Doktorunuz sizi gördükten sonra taburcu olabilirsiniz.

Darbeli radyofrekans tedavisi işleminden eve döndüğünüzde ne beklemelisiniz?

Birkaç gün istirahat etmek için mümkünse izin alın. Uygulamanın ardından birkaç günlük istirahat sonrası normal günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. Size vereceğimiz reçetedeki ağrı kesicilerinizi tarif edileceği şekilde kullanın.

Kontrole gitmek gerekli midir?

Evet kontrole gitmek önemlidir. Size, işlemden sonra kontrol için gün verilecektir.